Coșmarul PSD prinde viață: USR-PLUS vine cu Săuleanu la Primăria Craiova

Lucian Săuleanu

Pe 31 martie spuneam că profesorul Lucian Săuleanu va fi nominalizat de alianța USR-PLUS, așadar – nu doar de partidul la care aderase, PLUS – pentru candidatura la mandatul de primar al Craiovei. Indiferent de câte semințe de blat fuseseră deja sădite încă din iarnă pe câmpul mojiciei politice de pe Jiu, în scopul de a-l elimina pe Săuleanu din ecuația alegerilor locale, astfel încât USR-PLUS să participe vrând-nevrând la urzelile PNL-PSD… Iată că zilele trecute, USR-PLUS a anunțat oficial ceea ce noi prezentam cu aproape patru luni în urmă. Cu alte cuvinte, coșmarul PSD – candidatura lui Săuleanu – s-a născut. Deși, aparent, nominalizările separate din partea USR-PLUS și PNL ar însemna un avantaj pentru PSD – negocierile între formațiunile de dreapta au eșuat, după cum se știe, iar o viitoare înțelegere preelectorală nu mai are miză pentru PNL, atâta vreme cât USR-PLUS nu renunță la fotoliul de primar, iar pentru Consiliul Județean Dolj liberalii vor face doar joc de glezne – lucrurile nu stau deloc așa. Se pare însă că doar PSD pricepe asta, în vreme ce alianța USR-PLUS fie nu înțelege, fie nu știe cum poate câștiga Primăria Craiova cu Săuleanu. Pentru că poate! Mă rog, pentru că se poate, mai exact.
Este adevărat că lipsa experienței politice, de înțeles atâta vreme cât cele două partide există la Craiova doar ”pe hârtie”, adică grație defulării electoratului liber la ultimele runde de alegeri, nu pe baza unei construcții politice prealabile, reprezintă cauza preconizatului, la prima vedere, eșec la alegerile locale. Iar timpul pentru remontare este scurt, astfel că o transformare peste noapte este imposibilă.

Dovadă că, la momentul conferinței de presă organizate de alianță, săptămâna trecută, șefii de partid au cam plesnit-o cu nuca-n perete, confundând, între altele, genul și timpul negocierilor politice despre care au fost întrebați. Partea bună pe care eu, unul, am văzut-o, este că atât deputatul USR Claudiu Prîsnel, cât și președintele PLUS, Gabriel Păunică, nu au disimulat sinceritatea, de unde și ambiguitatea în declarații, niciunul dintre ei nefiind politicieni de carieră, cu atât mai puțin comunicatori. Nu mă întrebați dacă aș fi preferat altă atitudine, pentru că nu știu la această oră ce aș răspunde.
Din punctul meu de vedere, expresia boldată de Păunică – ”Anumite persoane nu sunt negociabile! Dincolo de principii, soluţia cu care PNL Dolj a venit ca propunere de candidat la Primaria Craiova o considerăm inacceptabilă. Şi, în mod direct, nu-l vom susţine niciodată pe domnul Giugea la Primăria Craiova” – trebuia să se încheie aici. Mesajul era fără echivoc. Ce negocieri ar putea permite USR-PLUS după alegeri, pentru majoritate în consiliu sau pentru derularea normală a unor tronsoane de administrație, e cu totul altă poveste. În nici un caz în măsură să-i determine pe anumiți alegători – și, atenție, vorbim aici nu dspre cei ai USR-PLUS
să creadă o dată în plus în șansa de a schimba ceva pentru ei și pentru familiile lor votând așa cum le dictează conștiința, nu cum le impun partidele din care fac parte sau pe care le simpatizează. Și, credeți-mă, acești oameni așteaptă asta din 2017, unii chiar din 2015. Ați prins ideea? Hai, că sunteți inteligenți, indiferent ce spun diverși pușcăriași despre voi, craiovenii! ”Vom fi obligaţi să stăm la masă indiferent de partid pentru a oferi o majoritate politică în consiliul local. Suntem obligaţi să ţinem cont de ceea ce spun craiovenii. PSD nu este o paria in sine. Sunt oameni acolo care vin doar cu gânduri proprii. Nu trebuie să dăm la o parte pe nimeni la discuţii pentru a găsi majorităţi politice”, a continuat Păunică. CUM? PSD nu este o paria în sine? Cu asta i-ați lămurit definitiv pe social-democrații care, ei înșiși, nu suportă PSD tocmai pentru că.. ESTE o paria! ÎN SINE, adică în propria-i conștiință, în softul de operare a mecanismului, dacă vreți, într-un limbaj probabil familiar domnului Păunică! În extensie, da, sunt destui oameni de calitate în PSD, mă refer aici la caracter, mentalitate, ură față de hoții etc., însă pe aceștia nu o să-i găsiți niciodată la negocieri. Sesizând degringolada, Prîsnel a intervenit: „Nu chiar cu oricine (vom negocia – n.r.), noi luptăm să dăm PSD jos, care e o mafie. Am convingerea că nici PLUS nu va negocia cu PSD“. Da, numai că domnul deputat nu era în situația de a spune NU, atâta vreme cât negocierile din culise sunt deja de notorietate, negocieri în care au fost pronunțate la greu cuvintele ”Olguța Vasilescu” și ”PSD”, fără apelative ca ”mafia” și fără vreo înfierare de tipul ”să-i dăm jos!”. Dar și acestea au trecut.
Dacă voi, politicienii, ați înțeles ideea, atunci știți că ține de voi să folosiți în scopul comun resursele de încredere pe care electoratul, necondiționat, vi le-a înmânat prin votul de până acum.
Cât despre candidatul Lucian Săuleanu, o să-l las pe el să spună de ce gânduri e animat în această bătălie, pentru că mie mi-e suficient că pricepe administrația aplicată, mai ales că n-a fost implicat, ceea ce rar spre deloc m-a impresionat până acum la vreun gospodar sau la vreun candidat de gospodar de mare municipiu. Revenim